23-06-06

En wij maar klagen

Deze week zag ik op "den BBC" een interessante reportage over het leven van vrouwen op het Chinese platteland. Interessant en met de neus op de feiten drukkend. Ik was beschaamd dat ik soms klagend door het leven ga omdat het leven van een "verplichte" huisvrouw zo saai, repetitief en deprimerend kan zijn. Wat hebben wij te zagen ? Die vrouwen wonen vanaf hun huwelijk - meestal uitgehuwelijkt - in het huis van hun schoonfamilie.Of beter op de boerderij van hun schoonfamilie. Hun man gaat geld verdienen in een stad honderden kilometers verder en komt één keer per jaar naar huis. Ondertussen mogen de vrouwen voor hun schoonouders zorgen, voor de kinderen én al het werk op de boerderij. Ondertussen proberen ze nog een beetje geld opzij te zetten zodat hun kinderen in de stad kunnen gaan studeren opdat zij een beter leven zouden hebben. Als ze geluk hebben klikt het met de schoonfamilie. Zoniet moeten ze zich alle mogelijke vernederingen laten welgevallen. Toen ik dat zag, verwonderde het mij geenszins dat je wereldwijd het grootste aantal zelfmoorden vindt bij de Chinese plattelandsvrouwen tussen de 18 en 35 jaar.

En ik maar zagen omdat ik wéér moet wassen of strijken, of omdat de kids het huis weer in en uit lopen zonder voeten te vegen. Shame on me!

14:29 Gepost door Anneke in De Wereld | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Wij.. mogen content zijn dat we hier geboren zijn.
Geniet ervan morgen! Van allebei een beetje lijkt mij een mooi compromis. ;)
Liefs

Gepost door: kleintje | 23-06-06

Niks shame on you. Het is niet omdat situaties élders zo hemeltergend zijn, dat je geen opmerking mag maken over voeten vegen en overhoop gegooide slaapkamers. Zover zijn we tenminste al.

Als je niet graag wast mag je dat ook zeggen, persoonlijk heb ik helemaal geen last van was en strijk, maar ik zeg óók soms dat mijn dossiers mijn voeten uithangen. Dat is toch normaal.

En momenteel hangen ze mijn voeten niet uit en vliegen ze gezwind onder mijn vingers door, maar wacht nog een paar dagen tot ik wéér eens in een rotbui ben of dat die slodderaar nog eens te laat betaalt.

Wat mij méér stoort is dat, als ze dan zélf nog hun dochters uithuwelijken, ze nog zo ver niet zijn dat ze inzien dat er iets moet veranderen en zolang een mens dat niet wil inzien is hij er zowieso niet klaar voor.

Gepost door: ms | 23-06-06

tevreden Natuurlijk is dat véél erger en niet te vergelijken, maar daarom mag jij soms nog wel eens mopperen en klagen omdat de dingen jou niet gaan zoals jij wilde dat ze gingen (allé volg je nog?). Moéten gelukkig zijn omdat een ander het slechter trof, dat werkt toch ook niet...

Liefs en groetjes,
en wat een ongelooflijk lieve dochter heb jij!
Inge

Gepost door: inge | 23-06-06

mja... .... we mogen van geluk spreken hier...
En ja, zo'n reportages zijn vaak van die zaken die ons doen inzien dat we hier in niet zo'n slechte plaats wonen/leven....
Maar ik kan me ook vinden in wat ms'ke schrijft...

Gepost door: lavender faery | 24-06-06

Shame on you ?? Dan heb je mij nog niet horen zagen op mijn blog, zeker ?
Ik wens je nog een prettig weekend. Groetjes.

Gepost door: Piet | 24-06-06

en toch... klaag ik af en toe eens graag :$

Gepost door: zuchtje | 25-06-06

endat in 2006 een schande eigenlijk..have a great week

Gepost door: willy | 25-06-06

De commentaren zijn gesloten.